Destacat de les escoles

‘Reskilling’ i ‘upskilling’: el nou reciclatge professional que impulsa Joviat a través de formació 100% subvencionada

23.1.2024

Joviat es consolida com un dels referents catalans en formació continuada i DUAL per a persones en situació d’atur que vulguin reciclar-se professionalment, en molts casos incrementant la seva qualificació

El 2024 serà un any molt intens en una de les línies formatives de Jovial (Manresa). En paral·lel amb la seva activitat majoritàriament orientada a l'FP, l'hoteleria i els batxillerats, la fundació educativa consolida la seva aposta per ajudar persones de qualsevol edat a millorar les seves competències professionals, reciclar-se, actualitzar-se, i sobretot, gaudir de majors i millors oportunitats laborals.

Els termes anglosaxons "reskilling" (requalificació) i "upskilling" (millora de la qualificació) s'imposen en els departaments de recursos humans de les empreses, que necessiten professionals amb coneixements i habilitats actualitzades sense renunciar a l'experiència en el món laboral. Per això, Joviat reforça la seva estratègia en formació ocupacional, formació continuada i una línia específica de Formació Professional per a l'Ocupació DUAL (FPO DUAL) que combina formació i ocupació paral·lelament.Durant tot aquest any i fins a 31 de desembre, Joviat imparteix una vintena de formacions 100% subvencionades en camps tan diversos com la sanitat, la restauració, els esports, la docència o el món rural, entre d'altres. Es tracta de formacions intensives, generalment entre les 300 i 600 hores lectives, i acompanyades de pràctiques a empreses col·laboradores. Són fruit del compromís de Joviat amb el concepte de "segones oportunitats" en l'àmbit professional, així com de l'estreta col·laboració, des de fa més de 20 anys, entre la institució educativa, el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

Treballar al matí i formar-se a la tarda

O bé a l'inrevés. En això es basa l'ambiciós Programa de Formació Professional per a l'Ocupació DUAL SOC 2024, al qual s'adhereix Joviat amb l'oferta de 6 cursos de 12 mesos de durada. Es tracta d'un programa que combina, en paral·lel, un contracte de formació en alternança d'un any de durada en una empresa col·laboradora amb una FP especialitzada per a aquest lloc de treball (amb Certificat de Professionalitat).

Aquestes formacions van adreçades principalment a joves d'entre 16 i 29 anys en situació d'atur, però també a majors de 29 anys en situació de vulnerabilitat o majors de 45 que fa més de 12 mesos que estan en situació de desocupació. Des de la seva implantació, l'any 2021, ja s'han format a Joviat 124 alumnes a través d'aquest programa, dels quals una part important d'aquests joves han mantingut o millorat el seu lloc de treball més enllà de l'any lectiu. Enguany, 90 joves rebran aquesta formació. 

Des de l'any 1991, en el marc d'aquesta línia formativa subvencionada, unes vint mil persones han obtingut "reskilling" o "upskilling" que buscaven a Joviat, una dada que contribueix a fer més competitiu, també, els sectors productius de la Catalunya central.