Destacat de les escoles

L'Escola GEM promou el compromís ciutadà amb la participació activa del seu alumnat en les eleccions municipals de Mataró 2023

18.5.2023

L'Escola GEM, centre educatiu compromès amb el desenvolupament integral dels seus alumnes, anuncia la seva participació activa en el Debat Electoral de les properes eleccions municipals de Mataró

Reafirmant així la voluntat de promoure una educació cívica i la formació de ciutadans informats, compromesos i actius. 
  • El centre és un dels patrocinadors del Debat Electoral
  • Una educació cívica per formar ciutadans informats és clau en el seu desenvolupament
  • S’han realitzat diverses activitats vinculades a les eleccions i al debat polític
Per l'Escola, l'educació és fonamental perquè els joves adquireixin les habilitats, els coneixements i els valors necessaris per ser ciutadans de ple dret i puguin així participar activament en la presa de decisions polítiques. Per aquest motiu, fomenten la competència social i ciutadana amb diverses accions que integren coneixements, habilitats i actituds que permetin als alumnes participar, prendre decisions i responsabilitzar-se de les eleccions i decisions adoptades en la societat. 
Les eleccions municipals de Mataró són una oportunitat ideal i una situació d'aprenentatge real perquè els estudiants aprenguin com funciona el sistema polític local i com els ciutadans poden participar-hi activament. Per això, l’Escola ha decidit patrocinar el Debat sobre les eleccions municipals que se celebra el proper dijous, dia 18 de maig a Sala Cabanyes (19h) i reafirmar així la importància d’impulsar una educació ciutadana que formi joves actius i crítics amb el seu voltant. 
Un grup de redactors de l'Escola GEM estarà present en el pròxim debat, on es reunirà els candidats de les cinc formacions polítiques que actualment tenen representació municipal a l'Ajuntament de Mataró, concretament el PSC (David Bote), ERC-MES (Pim Camprubí), En Comú Podem Mataró (Sergi Morales), Junts per Mataró (Alfons Canela) i Ciutadans (Cristina Sancho). 
La presència dels redactors de l'Escola GEM a aquest esdeveniment reflecteix la seva voluntat de seguir informant-se i contribuir al debat públic. 
Accions i activitats vinculades a la política 
L’Escola GEM ha realitzat altres activitats vinculades a la política. Els alumnes de 6è de primària han realitzat una simulació de campanya electoral, creant partits i programes electorals propis, que han presentat en el seu propi debat electoral. A més, els estudiants de 3r d'ESO han iniciat una lliga de debats en què han defensat les propostes d'un partit polític concret, tot superant prejudicis i interessos personals. Aquestes activitats ofereixen als alumnes un espai per expressar i analitzar les seves opinions, escoltar les idees dels altres i aprendre a formular bones preguntes. Entre d’altres activitats, recentment van poder visitar el Parlament de Catalunya on van fer una sessió parlamentària amb partits prèviament formats a l’escola. 
A més, aquest any, representants de l'alumnat de 4t d'ESO i 1r de BATX van assistir a l'acte "Mataró amb mirada jove", on es van abordar problemàtiques relacionades amb l'orientació acadèmica, l'habitatge, l'oci i la salut a nivell local, extretes dels resultats d’una enquesta realitzada a 1106 joves de Mataró i vuit grups de discussió específics, entre els quals n’hi havia
un del GEM. 
Per últim, amb la mateixa finalitat de promoure la participació cívica i l'anàlisi crítica, els redactors de la revista GEM Report van entrevistar recentment l'alcalde, David Bote, per conèixer el seu full de ruta en cas de ser reelegit. Tot amb l’objectiu de crear estudiants que siguin també a la vegada ciutadans informats i compromesos amb el seu entorn immediat.